Фазові модулятори для схем фазових вимірювань на НВЧ

Автор(и)

  • В. П. Лянной Київський політехнічний інститут, м. Київ
  • В. М. Глушенко Київський політехнічний інститут, м. Київ

Ключові слова:

фазові вимірювання, модулятори, НВЧ, КСХ, фазова модуляція, сегнетоелектрик, діелектрична проникність

Анотація

Для підвищення точності індикації екстремальних значень стоячої хвилі у вимірювальній лінії в одному з її плеч можна використати фазову модуляцію. Індикація мінімуму (або максимуму) здійснюється в цьому випадку за формою напруги, що спостерігається на екрані осцилографа. Цей метод є розвитком методу вимірювання КСХ. Фазова модуляція повинна здійснюватися з малим рівнем паразитної амплітудної модуляції, без змін девіації фази і початкової фази НВЧ хвилі на виході модулятора, а фазовий модулятор повинен добре узгоджуватись з іншими вузлами вимірювальної схеми. Експериментальні дослідження показали, що невиконання цих вимог приводить до неточної установки зонда вимірювальної лінії і до появи додаткових похибок.

Біографії авторів

В. П. Лянной, Київський політехнічний інститут, м. Київ

Лянной В. П.

В. М. Глушенко, Київський політехнічний інститут, м. Київ

Глушенко В. М.

Посилання

Касаткин Л. В., Позен Н. Л., Автоматическая линия для измерения коэффициента отражения в диапазоне сантиметровых волн, Известия вузов СССР – Радиотехника, 1961, 4, 3, 354.

Поплавко Ю. М., Сегнетоэлектрик с управляемой диэлектрической проницаемостью в волноводе, Радиотехника, 1963, т. 18, № 10.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Articles